My Lady Story

Delar av mitt liv

tisdag, oktober 11, 2005

Dubbelmoral

Var hemma hos Maria några timmar precis och drack te och kollade på tv. Vi kollade lite på Scrubs, och sen slog vi över till Under cover. Under cover visade sig vara ett nytt tv-program med Charlotta Flinkenberg som programledare, chefredaktör för Veckorevyn, och föredetta chefredaktör för Frida. Läste Frida väldigt mycket när jag var yngre.. Tidningen skulle väl rikta sig till 17+, men den egentliga läskretsen var väl 10+. I Frida fanns det en hel uppsjö av artiklar i stil med "Så fångar du killen" "Så blir du smal" o.s.v. En massa dravvel som unga tjejer naturligtvis tog åt sig av.. Man dög inte som man var, helt enkelt. Självklart stod det inte rakt ut, men underförstått.
Dagens Under Cover handlade om fetma, och att man bemöts på ett helt annat sätt om man är överviktig. Charlotta testade hur det var att vara fet för en dag, och beskrev det som hemskt och att blickarna fortfarande brände i nacken.
Jag måste säga att jag blir förbannad när jag hör henne säga så.. Är hon förvånad!? Varför tycker samhället att feta personer är något hemskt? För att man får det inpräntat i tidig ålder att om man är smal så är man lycklig.. Och var får man det här ifrån då?! JO, MEDIA! Frida och Veckorevyn påverkar unga tjejer mer än vad de förstår.. Naturligtvis är inte unga tjejer blåsta och går på allt vad de läser, men i så tidig ålder är man inte källkritisk.
Självklart är det inte bara Charlotta som gör/har gjort så att unga tjejer får/har fått dåligt självförtroende och går på de skönhetsideal vi har idag. Men hon är/var verkligen en del utav det, åtminstone i Sverige.

Men man kanske kan se Under Cover som om att Charlotta har mognat och insett att hon nu måste sona sina brott från Frida och Veckorevyn. Man kan ju alltid hoppas i alla fall.